81-181 Gdynia
ul. Adm. J. Unruga 53
Tematy zajęć
05-09.-02.2024 - ,,Kulinarna przygoda’’
12 -16.02.2024 ,, Nasze miasto- nasza Gdynia”
19-23.02.2024 -,, Cztery żywioły’’
26.02-01.3.2024-,,Dinozaury’’
Treści kształcenia:
- poznanie pracy : kucharza, pomocy kuchennej, szefa kuchni, dietetyka i degustatora
- poznanie nazw przyrządów kucharskich
- rozwijanie zmysłu węchu i dotyku poprzez poznawanie przypraw
- doświadczanie poznawania smaków poprzez różne zmysły
- rozwijanie umiejętności koncentracji uwag
- rozwijanie percepcji słuchowej
- rozwijanie sprawności manualnej
- rozwijanie umiejętności pracy w grupie
- rozwijanie zmysłów smaku, węchu, dotyku, wzroku podczas rozpoznawania produktów spożywczych i przygotowywania dania
- rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
- wdrażanie do stosowania się do zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania dań
- nabywanie i rozwijanie umiejętności korzystania z książki kucharskiej
- poznanie miejsc naszego regionu, herbu Gdyni
- zapoznanie z pracą fotografa
- poznanie najważniejszych wiadomości dotyczących Morza Bałtyckiego
- poznanie właściwości dotyczących soli i kopalni soli
- kształtowanie poczucia szacunku do przyrody
-rozwijanie słownika czynnego
- kształtowanie umiejętności społecznych - współdziałania w zabawach i sytuacjach zadaniowych
- dobieranie zjawiska przyrodniczego do właściwego żywiołu
-poznawanie świata poprzez doświadczenia i eksperymenty
- kształtowanie właściwej postawy ciała
- rozbudzanie zainteresowań dzieci i wzbogacenie ich wiadomości z zakresu prehistorii
- doskonalenie umiejętności reagowania na zmianę tempa w muzyce
- pobudzanie wyobraźni
- doskonalenie umiejętności współpracy w grupie rówieśniczej
- rozwijanie wyobraźni i zmysłu dotyku poprzez zabawy badawcze
81-181 Gdynia
ul. Adm. J. Unruga 53