81-181 Gdynia
ul. Adm. J. Unruga 53
Tematy tygodni:
1.,, W sadzie i w ogrodzie” 30.09-04.10.2024
2.,, Odnajdujemy piękno ’’ - 7-11.10.2024
4 ,, Jak o zdrowie zadbać mogę?’’- 21-25.10.2024
Treści kształcenia:
- Poznanie sposobu robienia suszu z jabłek
- Udział w wycieczce do sklepu owocowo- warzywnego w celu poznania pracy sprzedawcy, roli pieniędzy, nazw produktów dostępnych w sprzedaży
- Poznanie techniki stemplowania za pomocą warzyw
- Kształtowanie umiejętności tworzenia zbiorów
- Kształtowanie przeliczanie w zakresie 10-ciu
- Poznanie owoców egzotycznych
- Rozwijanie umiejętności wypowiadania się na dany temat
- Zaznajomienie się z wyglądem litery M, m. ,,O, o”,I. i’’
- Utrwalenie znajomości adresu domowego
- Zapoznanie z właściwym i niewłaściwym zachowaniem związanym z bezpieczeństwem
- Utrwalenie numerów alarmowych
- Poznanie znaków drogowych
- Poszerzanie czynnego słownika dziecka, rozumienie wieloznaczności wyrazów
- Uświadamianie dzieciom różnorodności uczuć i emocji oraz ich zmienności
- Nabywanie umiejętności wyrażania emocji głosem, gestem, mimiką
- Rozbudzanie ciekawości i radości podczas działań zespołowych, przyjmowanie aktywnej postawy podczas zajęć
- Uświadomienie dzieciom roli drzew w przyrodzie i ich znaczenia w życiu człowieka
- Kształtowanie więzi z przyrodą i pozytywnego stosunku do niej
-Rozwijanie postaw proekologicznych
-Pobudzanie wyobraźni dziecięcej przez muzykę, słowo, ruch, działalność plastyczną
-Rozwijanie umiejętności współdziałania w zespołach
-Doskonalenie umiejętności poprawnego wypowiadania się
-Rozwijanie u dzieci poczucia przynależności do społeczności przedszkolnej
- Kultywowanie tradycji związanych z Dniem Dziewczynek
-Poznanie grupy produktów tworzących piramidę zdrowego żywienia
- Poznanie zasady doboru produktów w codziennym żywieniu
- Poznanie właściwości zdrowotnych i odżywczych jesiennych warzyw: brokuła, rzepy, brukselki
-Dostrzeżenie związku między rolą urozmaicania codziennej diety w zachowaniu zdrowia
81-181 Gdynia
ul. Adm. J. Unruga 53