Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostepności
Deklaracja dostepności
Resetowanie ustawień
Reset

Zamierzenia dydaktyczno- wychowawcze na miesiąc luty

Tematy tygodni:

1.,, Podróż do krainy zmysłów ” 03.02.-07.02.2025

  1. ,,Różne smaki miłości i dobroci’’- 10.01- 14.02.2025
  2. ,, Wiele kształtów dookoła” -17.02- 21.02.2025
  3. ,,, W krainie dinozaurów ‘’ - 24.02-28.04-2025

Treści kształcenia:

- poznawanie świata za pomocą zmysłów: dotyku, wzroku, smaku, węchu ,słuchu

 - wspieranie rozwoju wzroku i innych zmysłów

- rozpoznawanie i nazywanie wszystkich zmysłów

- rozwijanie procesów poznawczych, pamięci, myślenia i uwagi

- kształcenie charakteru

- rozwijanie aktywności, inicjatywy, samodzielności i zaradności

- kształtowanie inteligencji wizualno-przestrzennej

 - stymulowanie dzieci do poznawania i odkrywania świata

 - aktywizacja małej motoryki

- rozpoznawanie wybranych zapachów, smaków

- dopasowywanie obrazka do danego zmysłu

 - dostarczenie dziecku podstawowych informacji

 - przestrzeganie norm uniwersalnych i akceptacja potrzeb innych osób

- doskonalenie umiejętności uważnego słuchania i korzystania z otrzymanych informacji

- stymulowanie pamięci słuchowej, wzrokowej
- kształtowanie pozytywnego podejścia do zabawy w grupie i przezwyciężania tremy

- wzmacnianie poczucia pewności siebie i radości z uczestniczenia w zbiorowych aktywnościach
- poznawanie różnych rytmów, dźwięków i muzyki związanych z karnawałem
- nauka prostych układów tanecznych i ćwiczeń rytmicznych, wpieranie rozwoju  muzykalnego
- uświadomienie dzieciom, jak ważne jest pomaganie innym i okazywanie życzliwości
- rozwijanie pozytywnego obrazu siebie i umiejętności radzenia sobie z trudnymi emocjami
- zachęcanie do dzielenia się uczuciami i wyrażania ich w odpowiedni sposób
- rozwijanie umiejętności rozwiązywania konfliktów w sposób pokojowy i zgodny
- poznanie różnych rodzajów pizzy i składników; rozwijanie słownictwa związanego z jedzeniem
- zrozumienie procesu przygotowywania pizzy, zajęcia kulinarne
- wzmacnianie umiejętności współpracy i komunikacji w grupie podczas wspólnego przygotowywania posiłku
- poznawanie dinozaurów i ich różnorodności

- zrozumienie pracy paleontologa
- budowanie wyobraźni przestrzennej
- kształtowanie umiejętności poznawania historii i procesu naukowego

- rozwijanie umiejętności posługiwania się liczebnikami głównymi i porządkowymi w zakresie dostępnym dziecku

- wdrażanie dzieci do samodzielnej pracy

- rozwijanie logicznego myślenia

-rozwijanie uważności, koncentracji i szybkości reakcji

-rozwijanie  zainteresowania słowem pisanym i nawykiem oraz potrzebą czytania

-stwarzanie sytuacji edukacyjnych sprzyjających nabywaniu i rozwijaniu zainteresowań czytaniem

-rozwijanie umiejętności matematycznych

- nabycie umiejętności wykonania ćwiczeń gimnastycznych z użyciem woreczków

-branie  udziału w zabawach ruchowych w sali z przestrzeganiem określonych reguł

Data dodania: 2025-02-05 19:20:05
Data edycji: 2025-02-05 19:21:31
Ilość wyświetleń: 16
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej